JanneLaulumaa Työntekijän ääni ratkaisee

Laulumaa vaatii kanneoikeuden etenemiselle vauhtia!

  • Laulumaa vaatii kanneoikeuden etenemiselle vauhtia!

Kahdet työmarkkinat ovat todellisuutta Suomessa ja koko Euroopassa. Korkean työttömyyden ja halpatyövoiman maista on Suomeenkin virrannut työvoimaa, joille normaalit työehdot ovat olleet toiveunta. Tilanne on kohdellut kaltoin sekä suomalaista että maahan tullutta duunaria. Se on synnyttänyt varsinkin rakennusalalle kukoistavan harmaan talouden. Talousrikollisuuden ja ihmiskaupan siis.

Tilanteeseen on ollut vaikea reagoida: yksittäisen työläisen tai edes ryhmän on vaikea hakea oikeuksiaan lain kautta, kun vastassa on kasvoton työnantaja kallispalkkaisine juristeineen. Riski vaatia oikeutta on yksinkertaisesti ollut liian suuri.

Nyt tilanne on muuttumassa. Euroopan parlamentti on hyväksynyt työvoiman liikkuvuutta koskevan direktiivin, joka sisältää mahdollisuuden kanneoikeuteen. Jatkossa yksittäisen työntekijän tai ryhmän etuja voisikin oikeusteitse edustaa ammattiyhdistys tai järjestö. Hartiat leviäisivät, kun kanteen takana olisikin esimerkiksi SAK.

Työläiselle kanneoikeus merkitsee turvaa ja tasa-arvoa. Se on merkittävä askel kohti yhtenäisiä työmarkkinoita koko Euroopassa. Kanneoikeudella voidaan puuttua alipalkkaukseen, sukupuoliseen syrjintään, määräaikaisiin työsuhteisiin ja työturvallisuuteen.

Otetaan esimerkiksi case Olkiluoto 3: voimala ei valmistu, aikataulut venyvät, puolalaiset rakennusmiehet toimivat aivan eri ehdoin kun suomalaiset kollegansa. Alkuperäinen hinta on kolminkertaistunut, Areva ja TVO heittelevät toisilleen miljardivaateita. Hanke on taloudellinen katastrofi!

Jos SAK:n käytössä olisi alusta alkaen ollut kanneoikeus, saattaisi Olkiluoto 3 jo tuottaa sähköä. Tähän suuntaan on tilannetta arvioinut Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Suomi on Islannin lisäksi ainoa pohjoismaa, jossa kanneoikeusjärjestelmää ei ole.

Se ei ole meitä mairitteleva tilanne.

Siksi kanneoikeutta on kiirehdittävä. Se on saatava hallitusohjelmaan, sitä on puolustettava Euroopan parlamentissa.

Janne Laulumaa, pääluottamusmies, Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n eurovaaliehdokas

 

Yhteystiedot:

Janne Laulumaa

040 590 6878

janne@jannelaulumaa.fi

www.jannelaulumaa.fi
www.facebook.com/laulumaa
www.twitter.com/laulumaa76
www.eurovaalit.sdp.fi/ehdokkaat/janne-laulumaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suuri osa halpaduunareista tekevät työtä laillisin ehdoin, eikä heidän tarvitse edes veroja maksaa kun ovat ulkomaisen firman leivissä. Neljä kuukautta saa täällä työskenellä ja sitten voikin vaihtaa työntekijät.
Suomessa on kymmenentuhansia työttömiä rakennusmiehiä. Täällä tampereellakin rakennetaan hullun lailla, mutta rakennustyömailla ei juuri kuule suomea puhuttavan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Jospa kuitenkin peruttaisiin nämä Eu-vaalit ja järjestettäisiin kansanäänestys Eu/eurosta eroamiseksi. Näitäkin blogistin esittämiä ajatuksia on helpompi toteuttaa, kun Suomi saadaan itsenäiseksi ja oma raha takaisin. Ja viisumit ja työlupakaytäntö, kuten esim. Kanadassa.

Toimituksen poiminnat